Hoe behandel en voorkom je beschadigd haar? Dit zijn de tips!

Hoe behandel en voorkom je beschadigd haar? Dit zijn de tips!

Beschadigd haar kan voor veel frustratie zorgen. Of je nu last hebt van gespleten haarpunten, droog en broos haar, of een doffe uitstraling, er zijn stappen die je kunt nemen om het haar te herstellen en verdere schade te voorkomen. In deze blog geven we je tips om je haar weer gezond en glanzend te maken en te voorkomen dat het (opnieuw) beschadigd.

Wat veroorzaakt beschadigd haar?

Voordat we ingaan op de behandeling en preventie van beschadigd haar, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot haarbeschadiging:

Een veelvoorkomende oorzaak is hitte styling. Overmatig gebruik van stijltangen, krultangen, föhns en andere hitte stylingtools kan het haar uitdrogen en verzwakken. Het hoge temperatuurgebruik beschadigt de haarschubben en leidt tot broos en breekbaar haar.

Daarnaast kunnen chemische behandelingen zoals haarkleuringen, permanenten en relaxers de haarstructuur beschadigen. Deze behandelingen bevatten vaak agressieve chemicaliën die het haar van binnenuit aantasten, waardoor het kwetsbaar en vatbaar voor breuk wordt.

Mechanische schade is ook een belangrijke oorzaak van haarbeschadiging. Overmatig borstelen, kammen of het dragen van strakke kapsels kan het haar breken. Dit komt doordat de fysieke kracht die op het haar wordt uitgeoefend, de schubbenlaag beschadigt en het haar verzwakt.

Ten slotte spelen omgevingsfactoren zoals zon, wind en vervuiling een rol in haarbeschadiging. Langdurige blootstelling aan de zon kan het haar uitdrogen en de natuurlijke oliën verwijderen, terwijl wind en vervuiling bijdragen aan het verzwakken van het haar.

Door inzicht te krijgen in deze oorzaken, kunnen we gerichte stappen ondernemen om haarbeschadiging te voorkomen en te behandelen, zodat het haar gezond en sterk blijft.

Behandelmethoden voor beschadigd haar

Gelukkig is met de juiste zorg en aandacht herstel van beschadigd haar mogelijk. De volgende vier tips helpen om het haar te revitaliseren en te versterken:

1. Haarverzorging voor beschadigd haar

Gebruik één tot twee keer per week haarverzorging speciaal geschikt voor beschadigd haar. Deze producten bevatten vaak ingrediënten als keratine, proteïne en natuurlijke oliën die helpen om het haar te herstellen en te versterken.

moma-heart
SOS Redken Extreme beschadidgd haar pakket
36%
(€ 59,13   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
Stap 2 moma-heart
Elleure Édifiant Herstellend Masker 250ml
(€ 23,99   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-vegan Origineel moma-heart
Olaplex No. 3 100ml
20%
(€ 23,99   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

2. Regelmatig naar de kapper

Het regelmatig laten knippen van het haar helpt om gespleten haarpunten te verwijderen en voorkomt verdere schade. Probeer elke zes tot acht weken een afspraak in te plannen.

3. Vermijd hitte styling

Probeer het gebruik van hitte styling apparaten te beperken. Als je het haar toch moet föhnen of stylen, gebruik dan altijd een hitte beschermend product. Dit vormt een beschermende laag om het haar en vermindert de kans op schade.

moma-vegan moma-heart
Maria Nila Shaping Heat Spray 250ml
(€ 26,50   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
Scherpste prijs moma-heart
Kerastase Discipline Keratine Thermique 150ml
(€ 29,94   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Wella EIMI Thermal Image Heat Protection Spray 150ml
45%
(€ 11,27   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

4. Bescherm het haar tegen de zon

Niet alleen de huid, maar ook het haar moet worden beschermd tegen de zon. De zonnestralen kunnen het haar namelijk beschadigen. Draag een hoed of gebruik UV-beschermende haarproducten wanneer je lang buiten bent.

moma-heart
Framesi Morphosis Sun Protective Spray & Leave-in 150ml
5%
(€ 18,96   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
Scherpste prijs moma-heart
Kerastase Soleil Huile Sirene Oil Mist 150ml
(€ 30,98   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Voorkomen is beter dan genezen

Beschadigd haar voorkomen is beter dan genezen. Dankzij de volgende tips kun je veel schade voorkomen waardoor de gezondheid en glans van het haar behouden blijft:

1.Gebruik de juiste haarproducten

Kies voor shampoos en conditioners die geschikt zijn voor jouw haartype. Onze tip: Vermijd producten met harde chemicaliën zoals sulfaten en parabenen, want deze kunnen het haar en de hoofdhuid uitdrogen.

2. Wees voorzichtig met nat haar

Nat haar is kwetsbaarder dan droog haar. Vermijd ruw drogen met een handdoek en gebruik in plaats daarvan een zachte katoenen doek of een oud T-shirt. Borstel nat haar met een brede kam om breuk te minimaliseren.

Lees hier de blog met feiten en fabels over nat haar.

3. Gezonde voeding

Een gezonde voeding is cruciaal voor gezond haar. Zorg voor voldoende inname van vitaminen en mineralen zoals vitamine E, omega-3 vetzuren en biotine. Deze voedingsstoffen bevorderen de haargroei en versterken het haar van binnenuit. Naast een gezond voedingspatroon zou je eventueel supplementen kunnen slikken voor extra ondersteuning.

moma-vegan moma-heart
Bao-Med Anti-Aging Beauty Supplement 60st
(€ 31,15   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Mediceuticals Bao-med voedingssupplement
(€ 28,50   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-vegan moma-heart
Haarvitamines Vegan & Suikervrij
10%
(€ 23,36   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

4. Hydratatie

Hydrateer het haar door het regelmatig te wassen met een hydraterende shampoo en conditioner. Drink ook voldoende water om je lichaam, en daarmee het haar, gehydrateerd te houden.

moma-heart
Droog haar pakket Matrix Food For Soft
34%
(€ 37,75   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Droog haar pakket KMS MoistRepair
29%
(€ 81,97   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-vegan moma-heart
Droog haar pakket Foamie Bar Aloe You Vera Much
14%
(€ 10,19   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Stralend en gezond haar binnen handbereik

Het herstellen en voorkomen van beschadigd haar vergt tijd en toewijding, maar met de juiste verzorging en preventieve maatregelen kun je het haar weer gezond en glanzend krijgen. Door je bewust te zijn van de oorzaken van haarbeschadiging en de juiste stappen te nemen om het haar te verzorgen, kun je schade minimaliseren en het haar in topconditie houden. Gebruik deze tips en geniet weer van gezond, mooi haar!

Deel deze blog