Q&A Coronavirus voor de salon
De discussie rondom het openhouden of sluiten van de salon in verband met het coronavirus is volop in gang. In deze blog houden we je constant op de hoogte. Houd de laatste update in de gaten.
Update 21-04-2020: Kabinet
Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus (behalve de uitzonderingen basisscholen, kinderdagopvang en sportaccomodaties voor kinderen tot en met 12 jaar) en dus ook de sluiting van kappers, worden verlengd tot en met woensdag 20 mei. Dit betekent dus dat alle kappers in deze periode hun vak niet mogen uitoefenen.
Update 31-03-2020: Kabinet besluit, kappers gesloten tot en met 28 april
Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus, en dus ook de sluiting van kappers, worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dit betekent dus dat alle kappers in deze periode hun vak niet mogen uitoefenen.
Update 24-03-2020: Kabinet hakt knoop door, salons moeten dicht
Tijdens de persconferentie op 23-03-2020 heeft het kabinet aangegeven dat nu ook de kapsalons moeten sluiten tot en met 6 april om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door deze beslissing te maken, heeft de kapper ook recht op dezelfde vergoeding zoals de horeca en andere branches die verplicht moeten sluiten.
Update 20-03-2020: NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud) ook beschikbaar bij vrijwillige sluiting
Vandaag maakt de ANKO bekend dat de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) per direct vervangen wordt door Werktijdverkorting (WTV). Anders dan de WTV gaat de NOW niet uit van werkverlies (in uren), maar van omzetverlies. De uitwerking van deze regeling moet nog gemaakt worden, maar wat al zeker is: bij een verwacht omzetverlies van ten minste 20% ontvangt de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 90%. De regeling geldt voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020. Het is nu bekend geworden dat deze regeling ook geldt bij vrijwillige sluiting! (Lees hier het volledige bericht.)
18 maart 2020: advies en richtlijnen kapsalons
Vanuit de overheid wordt er momenteel (18-03-2020) aangegeven dat de salons niet verplicht dicht hoeven. De keuze ligt uiteraard bij de ondernemer.
Wat je als ondernemer ook kiest, het is belangrijk om je rechten te weten en bepaalde richtlijnen op te volgen. Daarom komt de ANKO met een Q&A over het coronavirus en de salon. De meest relevante vragen vind je hieronder.
Wil je het hele advies en de richtlijnen van de ANKO doornemen? Bekijk hier het gehele overzicht.
Je besluit je salon te sluiten, wat gebeurt er met mijn personeel?
Je medewerkers moeten dan wel doorbetaald worden. Je kunt wel gebruik maken van de mogelijkheid uit artikel 7.2 c van de cao om 1 week aan te wijzen als vakantie. Ook kan je proberen aanspraak te doen op de noodmaatregel overbrugging werkbehoud (NOW).Omdat je vrijwillig sluit is het nog niet 100% zeker of de maatregel van toepassing is.
Zie update van 24 maart. Dit is inmiddels veranderd, het is niet meer een optie om de salon open te houden. Tot en met 6 april zijn alle salons gesloten.
Als ik weer open ga, mag ik mijn personeel dan vragen extra te werken?
Ja, je mag dit zeker van je personeel vragen in deze uitzonderlijke situatie. In goed overleg zal bekeken worden wat mogelijk is. Je kunt werknemers echter niet verplichten meer te werken dan dat zij voorheen deden.
Moet ik mijn salon sluiten?
Nee, je hoeft je salon niet te sluiten. Het ministerie heeft aangegeven dat de kapsalon open kan blijven als klanten maar 1,5 meter afstand van elkaar nemen. We begrijpen dat dit verwarrend is voor de ondernemer en de medewerkers omdat je als kapper natuurlijk direct contact hebt met de klant. Toch zijn er een aantal praktische hygiënemaatregelen die je kunt nemen om het risico te vermijden of verminderen.
- Was handen regelmatig met zeep en water of gebruik desinfecterende handgel op basis van alcohol. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en gebruik deze slechts één maal.
- Groet zonder aanraking (geen hand geven) Door geen handen te schudden en ander direct contact tussen
- mensen te vermijden wordt het risico op overdracht aanzienlijk verminderd. Maak dit beleid dan ook duidelijk kenbaar voor werknemers, klanten en bezoekers.
- Gebruik handschoenen en zorg ervoor dat je je gezicht niet aanraakt (ook niet met handschoenen).
- Neem zoveel mogelijk gepaste afstand (1,5 meter) in acht.
- Doe het spiegelgesprek / adviesgesprek achter de klant en niet ervoor
- Zorg dat de klanten 1,5 meter uit elkaar zitten, bij de behandeling en ook in de wachthoek.
- Maak regelmatig schoon, denk daarbij onder andere aan: de (kappers)stoelen en leuningen, de deurklinken en trapleuningen, de pinautomaat, alle touchscreens, de balie en de telefoon
- Leg geen boekjes neer om te lezen
Zie update van 24 maart. Dit is inmiddels veranderd, het is niet meer een optie om de salon open te houden. Tot en met 6 april zijn alle salons gesloten.
De scholen en kinderopvang zijn dicht tot 6 april as.,mag mijn personeel thuisblijven?
Op de website van ANKO staat een protocol wat je kunt gebruiken om in overleg met je personeel te zien op welke tijden je werknemers kunnen werken.
Ik heb een haarwerksalon, kunnen de kinderen van mijn werknemers wel naar school/kinderopvang?
De haarwerksalon staat op de lijst met cruciale beroepsgroepen. Dit betekent dat de kinderen van werknemers die in een haarwerkbedrijf werken wel naar school/kinderopvang kunnen. Als er een partner is die niet in een cruciaal beroep werkt kan die de opvang voor zijn rekening nemen.
Hoe zit het met mijn stagiaires en BBL-leerlingen nu de scholen dicht zijn?
De stagiaire zal door het sluiten van de school geen stage kunnen lopen in de salon. Op de dagen dat de stagiair er niet is hoeft er geen stagevergoeding betaald te worden. De BBL-leerling is een werknemer en hiervoor gelden dezelfde regels als voor de andere werknemers. Ongeacht of de BBL-leerling wel of niet aanwezig is in de salon, er zal doorbetaling van het salaris plaatsvinden.
Tips!
hygiënisch werken in de salon
Heb je besloten om open te blijven? Dan is het van belang om ervoor te zorgen dat jij en je werknemers zo hygiënisch mogelijk kunnen werken. Om je te laten weten wat het aanbod is, hebben we alle relevante producten voor je op een rijtje gezet in deze categorie: hygiëne producten.
Focus op bijverkoop
Je ziet veel lokale initiatieven ontstaan. In plaats van uit eten te gaan, kun je nu bij verschillende restaurants je lievelingsgerecht bestellen. Dan wordt het bij je thuis bezorgd. Dit kan jij natuurlijk ook doen! Leg de focus op bijverkoop en geef aan bij je klanten dat je de haarverzorgings- en stylingsproducten gewoon bij jou kunt bestellen. Je kunt ervoor kiezen dat de klanten de producten bij je ophaalt, of dat je het gaat bezorgen.
Heb jij nog tips hoe om te gaan met het coronavirus in de salon? Laat dan een berichtje achter en help je collega!
Blijf op de hoogte
Houd de updates van de ANKO, het RIVM en de overheid in gaten. Wij van Haibu houden jou ook op de hoogte te houden van nieuwe updates.
ANKO: https://www.anko.nl/actueel
ANKO Corona Steunpunt: https://www.anko.nl/anko-corona-steunpunt
RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
Lees ook onze eerdere blog over het Coronavirus en onze dienstverlening.
Haibu wenst je veel succes en sterkte de komende tijd. Als we allemaal een beetje op elkaar letten, komen we deze tijd zeker door!