Help, ik heb hoofdluis ontdekt!

Hoofdluis – alleen al bij het horen van het woord begint je hoofd te jeuken. Deze kleine beestjes kunnen een grote overlast zijn, vooral op scholen en in kinderdagverblijven. Maar geen zorgen, met de juiste kennis en behandeling kun je luisvrij blijven!
Lees snel verder en kom erachter hoe je hoofdhuis bestrijdt!
Wat is hoofdluis?
Hoofdluizen zijn klein beestjes die leven van mensenbloed. Ze zijn ongeveer 3 mm groot en in het begin grijsblauw van kleur. Nadat luizen bloed hebben opgezogen worden ze roodbruin van kleur. Het vervelende aan luizen is dat ze zich erg snel verspreiden. Ze leggen namelijk eitjes, deze worden neten genoemd. Neten zijn grijswit van kleur en lijken héél erg op roos. Maar gelukkig zit er wel verschil in zodat je kan zien dat het om neten gaat. Roos laat los op de hoofdhuid en neten zitten vast aan het haar.
Hoe krijg je hoofdluis?
Hoofdluis krijg je meestal door direct contact met iemand die al luizen heeft. Hier zijn de meest voorkomende manieren waarop mensen hoofdluis oplopen:
- Direct hoofd-tot-hoofd contact: Dit is de meest voorkomende manier waarop luizen zich verspreiden. Kinderen spelen vaak dichtbij elkaar, wat het makkelijk maakt voor luizen om van de ene hoofdhuid naar de andere over te springen.
- Het delen van persoonlijke items: Hoewel luizen niet lang overleven als ze niet op een menselijke gastheer zitten, kunnen ze kortstondig leven op voorwerpen zoals kammen, borstels, hoeden, sjaals, handdoeken, hoofdtelefoons, en kussens. Het delen van deze persoonlijke items kan een risico vormen, vooral als ze onlangs door iemand met luizen zijn gebruikt.
- Contact met besmette meubels of stoffen: Luizen kunnen ook tijdelijk overleven op stoffen zoals banken, stoelen, beddengoed, of kleding die recentelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon.
Hoofdluis is niet gerelateerd aan slechte hygiëne of een onreine leefomgeving; iedereen kan luizen krijgen, ongeacht hoe schoon ze zijn. Het is een veel voorkomend probleem, vooral onder schoolgaande kinderen.
Is hoofdluis gevaarlijk?
Het is niet gevaarlijk om luizen te hebben. Maar het is natuurlijk nooit leuk! De jeuk is erg vervelend en het kost tijd om luizen te bestrijden. Ook kunnen er door het vele krabben infecties ontstaan.
Hoe bestrijd je hoofdluis?
Als je luizen hebt ontdekt wil je deze zo snel mogelijk verwijderen. Wij laten zien hoe je van hoofdluis afkomt.
1. Voorbereiding
Zorg ervoor dat je alle middelen in huis hebt. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig?
- Grove kam
- Netenkam
- Shampoo
- Conditioner
- Een witte handdoek
2. Wassen van het haar
Was het haar goed met een shampoo en spoel het grondig uit. Maak het haar vervolgens handdoekdroog. Hierna breng je de conditioner aan. Breng een ruime hoeveelheid aan, dus meer dan je normaal gesproken gewend bent. Spoel de conditioner niet uit, maar borstel het haar met een grove kam goed door.
3. Kammen van het haar
Leg een witte handdoek klaar voordat je begint met kammen. Houd het hoofd boven het witte oppervlak en pak de netenkam erbij. Kam het haar lok voor lok en begin bij de oren. De luizen vallen er 1 voor 1 uit. Maak de kam tussendoor regelmatig schoon met heet water.
4. Uitspoelen van de conditioner
Spoel na het kammen de conditioner uit het haar. Maak het haar vervolgens droog met een föhn of laat het aan de lucht drogen.
5. Kam reinigen
Er zijn twee opties om de kam goed te reinigen. Leg de kam in een pannetje water en laat het 10 minuten koken. Hierna desinfecteer je de kam met alcohol. Ook kun je de kam in de droger doen. Wikkel hem in een kussensloop en knoop deze goed dicht. Vervolgens laat je de droger 30 minuten draaien.
6. Gezinsleden controleren
Controleer voor de zekerheid ook de andere gezinsleden op luizen. Zoals je net al kon lezen springen luizen snel over. Houd ongeveer 14 dagen bij of de luizen echt verdwenen zijn.
7. Kleding en beddengoed wassen
Als iemand met hoofdluis recentelijk kleding, beddengoed, hoeden, sjaals of handdoeken heeft gebruikt, kunnen er luizen of neten (luizeneitjes) op achterblijven. Het is goed om, na het ontdekken van luizen, deze items te wassen in heet water en te drogen op een hoge temperatuur om luizen en neten te doden die erop zouden kunnen zitten.