Curly Girl Methode: Bepaal jouw haareigenschappen

Curly Girl Methode: Bepaal jouw haareigenschappen

Je wilt starten met de Curly Girl Methode, maar je weet niet welke producten er bij jouw haartype passen? Om hier achter te komen is het belangrijk om jouw haarkenmerken te bepalen. In deze blog lees je hoe je dit doet!

Maar eerst, onthoud dit!

Geen krul is het zelfde en ieder haartype is anders. Wat voor de één werkt, kan voor de ander een grote teleurstelling zijn. Een kant-en-klaar advies bestaat dus niet, helaas!

Ons advies is om goed uit te zoeken wat de eigenschappen van jouw haar zijn en daarna verschillende producten en combinaties van producten uit te proberen. Probeer het liefst één nieuw haarproduct tegelijk uit en gebruik het wat vaker. Zo kun je het beste zien wat dat product met het haar doet.

Door te blijven proberen en experimenteren kom je er vanzelf achter wat het beste werkt voor jouw haar!

Bepaal je krultype

Om het bepalen van jouw krultype wat makkelijker te maken, is er een handig schema gemaakt. Aan de hand van dit schema kan jij super easy jouw krultype bepalen. Let op, je hoeft niet één bepaald krultype te hebben, een combinatie van 2 types is ook goed mogelijk, bijvoorbeeld 2C/3A of 4A/4B.

  • Krultype 2A, 2B of 2C
    Kies voor lichte producten die het haar niet te veel verzwaren, zoals een leave-in conditioner en een stylingmousse.

  • Krultype 3A, 3B of 3C
    Gebruik producten die het haar hydrateren, pluis verminderen en definitie geven aan de krullen. Leave-in conditioners en bepaalde crèmes zijn geschikt. Voor styling kun je kiezen voor een gel.

  • Krultype 4A, 4B of 4C
    Kies voor producten die het haar goed hydrateren en verzachten. Leave-in conditioners en zwaardere crèmes en butters werken goed. Voor styling kun je kiezen voor een gel.

Bepaal je haardikte

Naast je krultype is het ook belangrijk om te weten wat je haardikte is. Met dikte wordt de dikte van één enkele haar bedoeld, en dus niet de totale hoeveelheid haar! Je haardikte te bepalen is heel eenvoudig: rol het haartje tussen je vingers.

  • Fijn haar
    Voel je het haartje (bijna) niet? Dan heb je fijn haar. Gebruik niet te veel producten tegelijkertijd. Let ook op of de producten niet te zwaar zijn of dat je teveel van een product in het haar aanbrengt.

  • Medium haar
    Voel je het haartje wel? Dan heb je medium haar. Bekijk wat goed werkt voor jouw haar. Zijn dit lichte of juist zwaardere producten? Combineer je producten met elkaar of is één product voldoende? Uitproberen dus!

  • Dik haar
    Voel je het haartje overduidelijk? Dan heb je dik haar. Gebruik de dikkere crèmes en butters. Belangrijk is dat deze het haar goed hydrateren.

Bepaal de dichtheid van het haar

Bij het bepalen van de dichtheid gaat het om de hoeveelheid haren in totaal. Hierbij kijk je of je de hoofdhuid goed of slecht kunt zien.

  • Dunne dichtheid
    Bij een dunne dichtheid van het haar kun je de hoofdhuid goed zien. Kies voor lichte producten die het haar niet verzwaren of vet maken.

  • Medium dichtheid
    Kun je de hoofdhuid gedeeltelijk zien? Dan is jouw dichtheid medium. Kies voor lichte leave-in conditioners of juist een zware cream. Probeer uit en bekijk waar jouw haar goed op reageert.

  • Dikke dichtheid
    Wanneer de hoofdhuid bijna niet te zien is, is de dichtheid van jouw haar dik. Bij een dikke dichtheid kun je gerust wat zwaardere en dikkere producten gebruiken, zoals gels, crèmes en butters.

Bepaal de haarelasticiteit

De elasticiteit van het haar kan informatie geven over de vocht- en proteïne balans van het haar. Ongeveer 95% van het haar bestaat uit proteïne, ook wel keratine genoemd. Haar dat weinig proteïne bevat, zal sneller breken.

Om de haarelasticiteit te bepalen, neem je één nat haartje, trek je hem recht tot de krul eruit is, en kijk je wat er gebeurt wanneer je het haartje nog verder uitrekt.

  • Lage elasticiteit
    Lijkt er bijna geen rek in het haar te zitten en breekt deze gelijk? Dan heb je een lage elasticiteit. Kies voor producten die proteïne bevatten en laat de hydraterende producten even achterwege.

  • Normale elasticiteit
    Rek je het haar uit en veert het daarna terug naar zijn originele staat, zonder snel te breken? Dan is er sprake van een normale elasticiteit. Zorg voor een goede balans tussen producten die proteïne en vocht bevatten.

  • Hoge elasticiteit
    Lijkt het alsof je het haar maar kunt blijven uitrekken, zonder dat het breekt, en veert het niet terug naar zijn originele staat? Dan is er sprake van een hoge elasticiteit. Kies in dit geval voor producten die het haar intensief hydrateren, het liefst op waterbasis, en die geen of weinig proteïne bevatten.

Heb jij gekleurd en/of beschadigd haar? Gebruik dan, om te beginnen, nog wel producten met proteïne.

Bepaal de poreusheid van het haar

De poreusheid van het haar gaat over de mate waarin het haar in staat is vocht op te nemen en vast te houden. Dit kun je meten door te kijken hoe snel het haar opdroogt nadat je het hebt gewassen. Voer deze test uit zonder producten in het haar te doen!

  • Lage porositeit
    Duurt het lang tot het haar weer helemaal droog is, langer dan 7 uur? Dan heb je een lage porositeit. Dit haar is gevoelig voor build up. Kies daarom voor lichte producten op waterbasis.

  • Normale Porositeit
    Bij een normale porositeit is het haar tussen de 2 en 7 uur volledig opgedroogd. Het haar is makkelijk te hydrateren en houdt dit ook goed vast. Vermijd echter de zware conditioners.

  • Hoge porositeit
    Is het haar snel droog, in minder dan 2 uur? Dan mag je uitgaan van een hoge porositeit. Kies voor (de wat zwaardere) producten die het haar goed hydrateren. Om het vocht vast te houden, kun je daarna een olie of crème gebruiken.

Wat is het verschil tussen lichte en zware producten?

Nu je weet welke eigenschappen jouw haar heeft, kun je bepalen welke haarproducten het beste zijn voor jouw haartype en welke producten je beter niet kunt gebruiken. Maar wat is het verschil tussen lichte en zware producten? In deze blog leggen we dit uit!

Wil jij meteen doorgaan met het shoppen van GC-proof producten? Wij hebben speciaal voor deze methode allerlei producten geselecteerd.

Wij zijn benieuwd! Laat ons zien wat de Curly Girl Methode al voor jouw haar heeft gedaan. Deel jouw foto op één van onze sociale media kanalen. Gebruik #Kapperskorting en vergeet ons niet te taggen!

Deel deze blog